Welk staalsoort wordt er gebruikt in onze matrijzen en waarom?

 

matrijs ontwerp/design.

Omdat matrijzen van staal vrij kostbaar of duur zijn , is het alleen effectief om geharde of ongehard gereedschapstalen voor matrijzen te gebruiken, indien deze grote aantallen kunststof/plastic producten gaan spuitgieten. Maar in China, voornamelijk door de lage lonen en andere lager kosten, is ongehard staal ook een optie voor kleinere aantallen, zeg minder dan 2000 stuks per jaar.

Staal soorten die gebruikt worden in de matrijsbouwers zijn van gehard staal, ongehard staal en voor-gehard staal, maar soms wordt ook wel eens aluminium en /of berylium koper staal gebruikt in de matrijsbouw.

De keuze voor het juiste staal voor de matrijs is een keuze beppald door de productie van de aantallen per jaar, Stalen geharde matrijzen zijn moeilijker en risicovoller om te bouwen dan bijvoorbeeld aluminium matrijzen, maar ze gaan meer "shots" mee dan andere materialen.

We gebruiken in het algemeen in China vaker ongehardende staalsoorten, die minder slijtage gevoelig zijn dan aluminium proefmatrijzen en die worden gebruikt voor in het algemeen lagere aantallen zegge minder dan 200.000 stuks. Dit zijn de staalsoorten die onder standaard AISI P20 American standard of DIN 1.2311. vallen.

Dus , nogmaals deze matrijzen gebruiken we voor prototype matrijzen en het spuitgieten van kleine series. ( 1000-20000 pieces) De hardheid van het staal ligt vaak tussen 38-45 Rockwell-C.

We gebruiken ook geharde matrijzen maar alleen voor grotere aantallen en bij bijvoorbeeld moeilijk spuitgietbare materialen, zoals PC. Gehard stalen matrijzen, worden na het aanmaken van de matrijsholten gehardt door middel van een warmte behandeling. Deze matrijzen zijn zeer slijtage bestendig en hebben een lange levensduur. De hardheid van dit staal is tussen de  50 en 60 Rockwell-C (HRC).

 

voor meer informatie over spuitgietmatrijzen klik hier op jlgqt.org

Hieronder een kleine uiteenzetting over gereedschapsstaal:

Gereedschapsstaal is staal dat geschikt is om gereedschappen zoals messen, beitels en andere gereedschappen te maken, zoals matrijzen en mallen.